2016. június 22., szerda

Reflexológiai kezelés daganatos betegségek esetében (Idegen tollakkal)

Forrás: http://www.beky-termeszetgyogyaszat.hu/index.php?page=6

Béky László (tanárom) írását tolmácsolom ebben a blogbejegyzésben:

"A hivatalos álláspont szerint a daganatos betegek talpreflexológiai kezelése, vagy teljes egészében, vagy részben ellenjavallt.

Az AURA Természetgyógyászati Gyógyító és Oktató Központban 1991 óta foglalkozunk daganatos betegek komplementer terápiájának összeállításával, amelynek minden esetben tükröznie kell azt a megváltozott életszemléletet, ami kritériuma az állapot jobbításnak, vagy az állapot elviselésének..

Mindig a léleké az elsőbbség.

forrás: https://lizearlewellbeing.com/wp-content/uploads/2014/02/home-pedicure.jpg

Amennyiben a betegnek nincs életcélja, s nem tudja energiáit, gondolatait a cél elérése érdekében koncentrálni, akkor kicsi a valószínűsége annak, hogy a szervezet psziho- neuro - immunológiailag támogatni tudja az elérendő célt.

Első tehát az életcél kitűzése, ezt követi a táplálkozási rend, a különféle külső és belső fitoterápiás módszerek, a fiziotherápia, a táplálék kiegészítők szakszerű összeállítása, nem utolsó sorban az energetikai és masszázs terápiák, valamennyi mindég egyedileg összeállítva. Mindezeknek azonban szorosan kapcsolódniuk kell a szakorvosi ellátáshoz. Téves az a felfogás és káros is, amely a daganatos beteget kivonja a hivatalos medicina hatásköréből, mondván, " hamár elrontották a kemoterápiával, nem tudok mit csinálni" Sajnos természetgyógyászati körökben eléggé elterjedt ez a fajta hozzáállás.

A daganatos betegek leginkább lélekben sérülékenyek. Ezért bárminemű terápiájukat, így a masszázst is, csak kellő intelligenciával, és empátiakészséggel rendelkező személy végezheti, de csak akkor, ha már más területeken megfelelő mélységű gyakorlata és rálátása van a gyógyításra.

A terápia minden esetben figyelembe veszi azokat a lelki és testi állapotváltozásokat, melyek akár a progresszió, akár stagnáció, vagy regresszió felé vezetnek.

A masszázs legyen éppen az első, vagy tartson akár a kúra közepén, minden esetben csak a páciens aktuális állapotához igazodva történhet, kész sémák nélkül. Minden esetben hagyni kell, hogy a páciens "kibeszélje" magát, s ezeket az információkat is be kell építeni a programba. De ha a bizalom légköre teljes, s a páciens nem akar megszólalni, azt is el kell fogadni. Ilyen esetben a páciens mélyen alszik, s ekkor valóban gyógyul!!! A kezelés az első percekben cirógató, simogató jellegű legyen, hiszen ez az alap információszerzés, illetve kúra esetében az összehasonlítás a korábbi állapottal, amihez igazítva kell a mindenkori masszázst elvégezni.

Igen fontos, hogy ahol a primer daganat, valamint az áttét, vagy művi beavatkozás történt, ott a masszázs csak cirógató, simogató, azaz információszerző és összehasonlító lehet. Össze kell tudni, hasonlítani a reflexológusnak a korábbi állapotokhoz képest a mindenkori helyzetet, s ennek értelmezéséből derül ki, hogy adott helyzetben mi a követendő terápiás teendő.

forrás: http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2013/04/09/article-0-1931735F000005DC-620_468x447.jpg
Rendelőmben kidolgoztuk a regresszív információszerzés és korrekció, valamint a progresszív programozó masszázs rendszereket. Ennek lényege, hogy megváltozott tudatállapotban a múltból, mintegy előhívjuk mindazokat az információkat, amelyek a még egészséges, még nem beteg, de már "érintett", a már kialakult jelen állapot, majd a komplex terápia eredményeképpen a jövőbe történő kivetítésével láttatjuk magunk előtt, de a klienssel is az elérendő, megvalósítható célét. A kompetencia csak ezeken a határokon belül terjedhet, e határokat nem léphetjük át, mert azok nem a hit visszaadása, hanem a felelőtlen hitegetés kategóriájába tartoznak.
A masszázsnál az empatikus, spirituális és materiális kapcsolat felvétel, valamint az összehangolódás után, az elsődlegességet mindig a kiválasztó szervrendszerek élvezik. Ezután következik a keringés és a nyirokrendszer, majd a belső-elválasztású mirigyrendszer, és a többi rendszer.

Sohasem zónákban, hanem mindig rendszerekben gondolkodunk, s ebben figyelembe kell venni a kínai rendszert is, pl. tüdő-vastagbél kapcsolat. A kiválasztó rendszernél mérlegelni kell a máj és vese terhelhetőségét s nem egyszerre intenzíven, hanem többször vissza, visszatérve, szakaszolva kell masszírozni a kérdéses területeket -"a nem ártás szabályának maximális figyelembevételével!

Igen fontos tudni azt, hogy a szervezet egyszerre jóval több oldalról van megterhelve, mint normál esetben. Ott van maga a betegség, annak valamennyi testi, energetikai és lelki vetületével, ott van a sugár, vagy kemoterápia terhe, s ott van mind az az anyagi teher is, ami ebben a helyzetben sajnos elkerülhetetlen. Mindezek álladó nyomasztó teherként jelentkeznek.

A lélek terápiájának tehát ott kell jelentkeznie, s sok esetben ez is a reflexológus feladata, hogy elérje a beteggel azt az állapotot, hogy ne a betegség ellen küzdjön, hanem mindenkori állapotát elfogadva, hittel- ez elsősorban Isten hit, -de lehet más is, az egészséges életet célozza meg, s ne valami ellen küzdjön, ami energiavesztés, hanem minden erejét az elérendő cél érdekében mozgósítsa. Lényegileg ugyanarról van szó, csak az irányultság merőben más. Tipikus esete ez a félig üres és félig telt pohárnak.

Természetesen, ha a kór a kiválasztó rendszerek egyikén van, akkor a kérdéses területeket úgy kell tehermentesíteni a komplex terápiával, hogy átmenetileg a többi kiválasztó rendszer képes legyen, a megnövekedett feladatot ellátni!

A masszázsnál rendkívül fontos a reflexológus és a páciens egymást elfogadó kapcsolata. Ebben a kapcsolatban egyik részről sem lehet, a legkisebb diszharmónia sem, hisz a masszázs a daganatos betegségeknél inkább energoinformatikai pszichoterápia, mint materioterápia.

A masszázs körülményeire tehát fokozottan kell figyelni, a körülményeknek a teljes diszkréciós és spirituális követelményrendszernek kell megfelelniük, mert a legkisebb zavaró tényező a sérült lelket megzavarhatja, s az azonnal visszahat a testi állapotra is. A kellő világítás, de nem túl erős fény, a kellemes hőmérséklet, a személyre kiválasztott aroma és halk, lágy zene, az égő gyertyák, a kikapcsolt telefon, a tiszta lepedő és törölköző, a jól kondicionált, lelkileg, testileg, energetikailag kiváló állapotban levő reflexológus, s a páciens részéről a teljes elfogadottság és befogadottság mind nélkülözhetetlenek. Jó, ha masszázs közben csönd van, de az is megengedett, ha a páciens mindenkori állapotával kapcsolatos, vagy az egyéb, őt érdeklő témákat megbeszélik. A beszélgetést lehetőleg a páciens kezdeményezze. Nem ritka, hogy az összeszokottságnak és az elfogadottságnak köszönhetően, a páciens éppen a talpreflexológusnak nyílik meg s egész tönkrement életének minden terhét a masszőrnek "adja át". Ezért szükséges a már előzőekben leírt személyi követelményrendszer.

Gyakori, hogy a páciens magával hozza kedvenc kazettáját, vagy a terapeutával közösen választanak valamely kellemes zenét. Ez a zene aztán, mint az aroma és az egyéb kellékek is kísérői a gyógyulási folyamatnak, s a mélytudatból bármikor előhívhatóak.

A kivitelezéskor óvakodni kell az olyan szabályoktól, hogy ezt vagy azt a zónát ennyi és annyi percig, ilyen-olyan erősséggel kell masszírozni. A daganatos betegségek esetében ugyanis minden kezelés egyedi, egyszeri, és megismételhetetlen, s csak akkorra és annak szól, és csak azzal a terapeutával kapcsolatos, aki a kezelést végzi. Lehet, hogy egy másik reflexológus teljesen másként kezelt volna, s az is hatásos lenne. Pontosan az a csodálatos az egészben, hogy több úton is eljuthatunk a célba! Ugyanakkor a többféle kezelési módszer és gyógyító váltogatásának hallatlanul nagy a veszélye is, mert nem lehet tudni, hogy a jó szándék ellenére hol vannak az ütközőpontok, és egymás hatását kizáró módszerek.

Amilyen óvatos a kezdés, olyan óvatos, vagy tán még óvatosabb legyen a befejezés. Az elválást ajánlatos előbb jobb, majd a bal kéz csigalassúságú simításával elvégezni.

Sem a masszázs alatt, sem utána nem szabad éreztetni a pácienssel, hogy bármilyen szinten függ a reflexológustól. Ellenkezőleg azt kell benne kondicionálni, hogy a reflexológus csak az öngyógyító program megvalósulásához nyújt segítséget. Bármilyen negatív elváltozást észlelt a reflexológus, azt azonnal az első alkalommal tilos közölni, mert meglehet, hogy csak valami banális energetikai diszharmóniáról van szó, amit a szervezet szinte órák alatt kiküszöböl. Ha azonban a kúra alatt ez az állapot stabilizálódik, esetleg tovább romlik, meg kell találni a közlésnek azt a módját, ami nem okoz semmiféle riadalmat. A masszázs alatt különben is - verbálisan és nonverbálisan is - csak az elérendő egészségre kell koncentrálni, legkevésbé sem szabad a betegség ellen küzdeni, mert a küzdelem arányában súlyosbodhat a betegség.

A verbális és nonverbális viselkedésnek teljes azonosságot kell mutatnia, mert ha a nonverbális szintről bármilyen negatív információ érkezik, az az egész terápiát tönkre teheti. A masszázs ideje előre nem dönthető el, az a mindenkori helyzettől függ, s a masszázst is a páciens "vezérli", a terapeuta ehhez alkalmazkodik!

A terapeuta és a páciens kapcsolata lehet baráti, de a kezelés komolyságát meg kell őrizni. Nem ajánlatos egy-egy kúra alatt az öngyógyító rendszer működését állandó orvosi kontrollal megzavarni - mert ebben az esetben a páciens nem képes ellazulva a gyógyulásra összpontosítani, hanem feszült lélekkel a labor eredményeket várja.

A természetgyógyászati kúra lehetőleg legyen párhuzamos valamely orvosi terápiával, s az időszakos orvosi kontrollok feleljenek meg a természetgyógyászati kontrollálásnak is, amelynek akkor kell megtörténnie, amikor egy- egy kúra részideje elérkezett. Lehet ez valamely fitoterápia vagy fiziotherápia vége, de lehet például holdfázis változás, vagy bármi más.

Sem a romlást, sem a stagnálást, de a javulást sem szabad pusztán egy rendszer eredményének tekinteni. Romlás esetén szükséges az egész orvosi és természetgyógyászati terápia felülvizsgálata. Javulás esetén azonban nem illő az eredményt a természetgyógyásznak magáénak vindikálni, mert a gyógyulás egyedül Isten ajándéka és az csak a páciensnek szól!

Nekünk a feladatunk a negatív és pozitív eredmények korrekt értékelése, s a következtetések lebontása, s ennek alapján a mindig személyre szóló terápia naprakész korrigálása."

Béky LászlóNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése